Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός νοικοκυριών για την εξοικονόμηση ενέργειας

Προσπάθειες για το κλίμα
20/09/2011
Στη Βουλή κατατέθηκε ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών
04/10/2011
Προσπάθειες για το κλίμα
20/09/2011
Στη Βουλή κατατέθηκε ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών
04/10/2011
Περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, οργανισμοί περιβαλλοντικής διαχείρισης και εταιρίες σχετιζόμενες με την ενέργεια διοργανώνουν ένα πρωτότυπο διαγωνισμό για τα νοικοκυριά όπου κερδισμένοι δεν είναι μόνο οι νικητές. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011, όμως είναι δυνατή η συμμετοχή οποιαδήποτε στιγμή μέχρι το Μάιο του 2012.

Το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ) είναι ουσιαστικά ένας διαγωνισμός νοικοκυριών από όλη την Ευρώπη, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2.
Η χώρα μας μέχρι τώρα είναι πρώτη στην κατάταξη “βάζοντας κάτω” πολλές παραδοσιακά πιο φιλικά προσκείμενες στο περιβάλλον χώρες.
Διαδικασία συμμετοχής
Για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό είναι απαραίτητο να ανοίξετε έναν προσωπικό λογαριασμό εξοικονόμησης ενέργειας (ESA). Πρόκειται για ένα διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο, όπου καταχωρούνται η κατανάλωση και το κόστος της ενέργειας, όπως προκύπτουν από τους διάφορους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τα δεδομένα πρέπει να υποβάλλονται ανάλογα με τη συχνότητα που φτάνουν οι λογαριασμοί σε ένα σπίτι. Για να θεωρηθεί ενεργή η συμμετοχή στον διαγωνισμό, κάθε διαγωνιζόμενο νοικοκυριό πρέπει να υποβάλλει τουλάχιστον τέσσερα στοιχεία: από δύο λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και από δύο λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρισμού.
Τα κριτήρια και τα έπαθλα
Τα κριτήρια με τα οποία θα αναδειχθούν οι νικητές του διαγωνισμού προέρχονται από μία πολυκριτηριακή ανάλυση στοιχείων, τα οποία έχουν ως κύριο παράγοντα την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και τις κλιματικές και ενεργειακές ιδιομορφίες κάθε χώρας που συμμετέχει στον διαγωνισμό, οι οποίες έχουν εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το μέγεθος της εξοικονόμησης κάθε νοικοκυριού, καθώς και κάθε εθνικής ομάδας θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της τελικής τριάδας των νικητών. Ο πρώτος θα λάβει έπαθλο 1.000 ευρώ, ο δεύτερος και ο τρίτος από 500 ευρώ, ενώ και οι τρεις θα κερδίσουν μια δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση του νοικοκυριού τους από εγκεκριμένους ενεργειακούς επιθεωρητές, που θα τους συμβουλεύσουν ώστε να εξοικονομήσουν ακόμα περισσότερη ενέργεια.
Για την προσπάθειά τους θα αμειφθούν με έναν ενεργειακό μετρητή, που θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τις πιο ενεργοβόρες συσκευές, και οι αμέσως επόμενοι 50 συμμετέχοντες που μείωσαν την ενεργειακή τους κατανάλωση.
Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν

Τοποθετήστε αισθητήρες φωτισμού, οι οποίοι θα σβήνουν τις λάμπες ή/και θα μειώνουν τον φωτισμό τους όταν ο φυσικός φωτισμός είναι αρκετός.

Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, οι οποίοι καταναλώνουν 75% λιγότερη ενέργεια και έχουν ως και 8 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες φθορισμού 35mm με άλλους διαμέτρου 26mm. Θα κάνετε οικονομία 10%

Τοποθετήστε καθρέφτες ως ανακλαστήρες για τα φωτιστικά. Η χρήση των ανακλαστήρων επιτρέπει την κατάργηση μιας από τις δύο λάμπες φθορισμού (στην περίπτωση διπλών φωτιστικών σωμάτων), παρέχοντας την ίδια ποσότητα φωτισμού και πετυχαίνοντας παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία μπορεί να φθάσει και στο 50%.

Ελέγξτε την απόδοση του λέβητά σας. Ένας παλαιός καυστήρας είναι λιγότερο αποδοτικός από έναν καινούργιο (η πτώση της αποδοτικότητας συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 10% και 30%). Οι λέβητες συμπύκνωσης είναι πολύ πιο αποδοτικοί από τους συμβατικούς, καθώς ανακτούν μεγάλο μέρος της θερμότητας των καυσαερίων.

Μονώστε όλες τις εξωτερικές πόρτες, τα εξωτερικά παράθυρα, αλλά και τις εσωτερικές πόρτες που χωρίζουν έναν θερμαινόμενο χώρο από έναν χώρο ο οποίος δεν θερμαίνεται.

Μονώστε τη δεξαμενή ζεστού νερού χρήσης καθώς και τους σωλήνες διανομής ζεστού νερού. Με τη σωστή μόνωση των στοιχείων αυτών επιτυγχάνεται μείωση των θερμικών απωλειών κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, που μπορεί να φθάσει και το 70%.

Μονώστε όλους τους τοίχους που πιθανόν δεν έχουν μόνωση. Με τον τρόπο αυτό η απώλεια θερμότητας (ή ψύξης αντίστοιχα) μέσω των τοίχων μπορεί να μειωθεί σημαντικά (υπό ορισμένες προϋποθέσεις μέχρι και 70%).
Οι διοργανωτές
Τον διαγωνισμό διοργανώνουν οι: co2online (Γερμανία), Senercon (Γερμανία), Sofena (Βουλγαρία), Energy Consulting Network (Δανία), Helesco και WWF Ελλάς (Ελλάδα), Tipperarary Energy Agency (Ιρλανδία), ADICONSUM (Ιταλία), SPES Consulting( Ιταλία), Ekodoma (Λετονία), Projects in Motion (Μάλτα), Regional Energy Entity Castilla y Leon (Ισπανία), Ecoserveis (Ισπανία), Severn Wye Energy Agency (Η.Β.)

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από 10 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία έχουν αναλάβει ενεργό δράση σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλαγής του κλίματος και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και έχουν βραβευτεί για την προσφορά τους στον τομέα αυτό. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στην κριτική επιτροπή ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.theclimatecup.eu