Δυναμική Μόνωση Εξωτερικής Τοιχοποιίας

Η FIBRAN χορηγός στην Πράσινη Γειτονιά
24/06/2011
Η FIBRAN χορηγός στην Πράσινη Γειτονιά
24/06/2011
ktiriakes_efarmoges

Για τα Ελληνικά δεδομένα η κατασκευή της εξωτερικής τοιχοποιίας έχει μείνει στάσιμη στην επίλυση του συνόλου των παραπάνω απαιτήσεων για περισσότερο από 20 χρόνια. Η έως τώρα μέριμνα του μέσου κατασκευαστή ήταν μόνο η θερμομόνωση.

Το αξίωμα της ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ πλέον ορίζει νέες συνθήκες στην αγορά – συνθήκες εξορθολογισμού στην χρήση μονωτικών όχι μόνο με γνώμονα την ενεργειακή απόδοση των κατασκευών: Κάθε προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας που συνδέεται με διατήρηση της θερμότητας στο εσωτερικό των κτιρίων δεν πρέπει να συνδέεται με μείωση του αερισμού των χώρων αυτών.

Η λύση στο πρόβλημα ονομάζεται Δυναμική Μόνωση (Dynamic Insulation). Η κατασκευαστική αυτή λύση αναπτύχθηκε στην Δυτική Ευρώπη (Σκανδιναβικά κράτη, Γερμανία, Αυστρία, Μ. Βρετανία), στον Καναδά και της ΗΠΑ και εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και 20 χρόνια. Στην Δυναμική Μόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ο πετροβάμβακας GEOLAN.

Πως όμως λειτουργεί η Δυναμική μόνωση;
Σήμερα οι κατασκευές χαρακτηρίζονται αφενός από την χρήση ερμητικά κλειστών κουφωμάτων και αφετέρου από την ύπαρξη κάποιου ανοίγματος (π.χ. τζάκι, εξαερισμός μπάνιου, κουζίνας, κλιματιστικού). Η ύπαρξη ενός ανοίγματος σε συνδυασμό με τα σύγχρονα κουφώματα δημιουργεί κατά τη διάρκεια των χειμερινών συνθηκών (μέσα ζέστη – έξω κρύο) μία μικρή αρνητική πίεση στο εσωτερικό της κατασκευής.

Η διαφορά πίεσης είναι της τάξης των 10Pa, πολύ μικρή σε σχέση με την πίεση της ατμόσφαιρας (1Atm = 10.000Pa) και επομένως δεν είναι αντιληπτή. Ότι όμως δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει. Αντιθέτως, για τη Δομική Φυσική αυτά είναι μεγέθη με ακρίβεια μετρήσιμα και σημαντικά για την εξαγωγή περαιτέρω συμπερασμάτων.
Αποτελέσματα:

Η ύπαρξη λοιπόν της υποπίεσης από τη μία, και από την άλλη έχοντας κατασκευάσει τον Δυναμικό Τοίχο με πετροβάμβακα GEOLAN (Συντελεστής αντίστασης ατμοδιαπερατότητας μ=1), διαπερατός καθώς είναι, επιτρέπει την εισροή αέρα από έξω προς τα μέσα με μία πολύ μικρή ταχύτητα της τάξης των 0,1-1,5 m/h). O θερμός αέρας που υπάρχει στον εσωτερικό χώρο, στατικός στον πετροβάμβακα GEOLAN, επιστρέφει στον εσωτερικό χώρο με το εξωτερικό ρεύμα αέρος. Η κίνηση είναι τόσο αργή που η θερμότητα του πετροβάμβακα διαμέσου της αγωγιμότητας, είναι αρκετή για να θερμάνει τον αέρα που εισέρχεται χωρίς να μεταβληθεί η θερμότητα του τοίχου. Συνέπεια, η θερμότητα μεταφέρεται από την μόνωση στον εσωτερικό χώρο αυξάνοντας έτσι την θερμοκρασία του χώρου.

Η παραπάνω θερμομόνωση επιτρέποντας την ροή του εξωτερικού αέρος προς το εσωτερικό ονομάζεται: «Δυναμική».
Επιπρόσθετα η Δυναμική Μόνωση λειτουργεί ως ρυθμιστής υγρασίας:
Τον χειμώνα, η εισροή του εξωτερικού αέρα προς το εσωτερικό χώρο διαμέσου του δυναμικού τοίχου βοηθά για την αποφυγή δημιουργίας υγρασίας και συντελεί προς την αποφυγή θερμογεφυρών. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο δυναμικός τοίχος λειτουργεί για τον καλύτερο αερισμό της κατοικίας, καθώς λόγω του πορώδους τους μπορούν να απορροφούν υγρασία, έτσι και η Δυναμική Μόνωση μπορεί να απορροφήσει την υγρασία του εσωτερικού χώρου και να την μεταφέρει στον εξωτερικό. Επίσης και το αντίθετο, εάν ο εσωτερικός χώρος γίνει ξηρός, Δυναμική Μόνωση μπορεί να δώσει πίσω υγρασία, κρατώντας έτσι μια ισορροπία συνθηκών στον εσωτερικό χώρο.
Ένα βασικό πρόβλημα που έρχεται να επιλύσει ο βιοκλιματικός σχεδιασμό είναι ο ανεπαρκής αερισμός των κτιρίων.
Το πρόβλημα:

  • Ρύπους που δεν οσμιζόμαστε ή δεν βλέπουμε δεν σημαίνει για την Δομική Χημεία ότι δεν υπάρχουν.
  • Στις βιομηχανοποιημένες χώρες οι περισσότεροι άνθρωποι το 90% του χρόνου τους βρίσκονται μέσα σε κτίρια.
  • Η ποιότητα του εσωτερικού βιοκλίματος επηρεάζει καθοριστικά την υγεία τους.
  • Όταν στο εσωτερικό των κτιρίων παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων πάνω από τα ανεκτά για την υγεία των ανθρώπων όρια τότε παρουσιάζονται και ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Η αιτία:

  • Η ρύπανση των εσωτερικών χώρων είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει όλο και πιο συχνά, ιδιαίτερα σε κτίρια που δεν αερίζονται σωστά, γιατί έχει περιορισθεί ο παθητικός αερισμός (με τη χρήση φελιζόλ ή εξηλασμένης πολυστερίνης), με στόχο τον περιορισμό και μόνο της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Το γεγονός αυτό επιδεινώνεται με την χρήση κατασκευαστικών υλικών συνθετικής προέλευσης που αυξάνουν τη συγκέντρωση οργανικών ενώσεων που επιβαρύνουν την υγεία.
  • Συχνά άλλωστε, στον εσωτερικό χώρο των κτιρίων βρίσκουμε μεγάλες ποσότητες και άλλων ρυπογόνων αερίων όπως το ραδιενεργό ραδόνιο.

Η λύση:

  • Η Δυναμική Μόνωση πέραν του γεγονότος της εξασφάλισης χαμηλότερων ποσοστών απωλειών ενέργειας, υπό την μορφή θερμότητας, αντιμετωπίζει και τις λοιπές απαιτήσεις των αρχών της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής εξασφαλίζοντας καλύτερη και ασφαλέστερη διαβίωση για τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Ο δυναμικός τοίχος με την αέναη λειτουργία του εξασφάλιζει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα καθώς ευνοεί το Παθητικό Αερισμό.

Συνοψίζοντας δεν μπορούμε παρά να μην αναγνωρίσουμε τα παρακάτω γεγονότα:

  • Η πρόοδος που σημειώθηκε στο χώρο της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς την πολυπλοκότητα ενός κτιρίου σε επίπεδο σχεδιασμού, κατασκευής και χρήσης.
  • Η σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας οφείλεται στην εξέλιξη στο γνωστικό αντικείμενο του ενεργειακού σχεδιασμού και στην παράλληλη εξέλιξη υλικών και δομικών στοιχείων που επιτρέπουν στον σημερινό μελετητή να υλοποιήσει τις προτάσεις του με μεγάλους βαθμούς ελευθερίας.

Η FIBRAN εναρμονισμένη με το σύγχρονο περιβάλλον και τις υψηλές απαιτήσεις έχει τις λύσεις.