Ένα πανέμορφο ξύλινο σπίτι κατέκτησε την πρωτιά, στο φετινό διαγωνισμό Ηλιακό Δέκαθλο

Σεμινάρια ENERGYNIUS για το Νοέμβριο
22/10/2013
Εξοικονομώ κατ' Οίκον: συνέχίζεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας
06/11/2013
Σεμινάρια ENERGYNIUS για το Νοέμβριο
22/10/2013
Εξοικονομώ κατ' Οίκον: συνέχίζεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας
06/11/2013
 
Μία ομάδα φοιτητών από την Αυστρία, κατέκτησε τη νίκη στο φετινό διαγωνισμό Ηλιακό Δέκαθλο (“Solar Decathlon”) που διοργανώνει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, σε αναζήτηση σπιτιών, τα οποία τροφοδοτούνται από τον ήλιο.

Συγκεκριμένα, δεκαεννιά ομάδες φοιτητών από ολόκληρο τον κόσμο συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό, για το αποδοτικότερο πράσινο ηλιακό σπίτι. Τα σπίτια δοκιμάζονται σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες, με τα σπίτια των Αυστριακών να διακρίνονται στις μισές κατηγορίες.
 
Την πρώτη θέση στο διαγωνισμό, πήρε το αυστριακό σπίτι με το όνομα LISI (Living Inspired by Sustainable Innovation). Το σπίτι είναι κατασκευασμένο κατά 96% από ξύλο και όπως ανέφερε ο Φίλιπ Κλέμπερτ από την ομάδα των νικητών “Ήταν σημαντικό για εμάς να χρησιμοποιήσουμε ξύλο, γιατί έχουμε πολλά δέντρα στην Αυστρία”. Επίσης, ο Ντάνιελ Κυντς, μέλος της ίδιας ομάδας δήλωσε στους Los Angeles Times “Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέρος του δέντρου, ώστε να μην πεταχτεί τίποτα”

Το σπίτι υπόσχεται ένα υγιές, άνετο και ευχάριστο περιβάλλον στους ενοίκους του, ενώ παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύπτει τις καθημερινές ενεργειακές τους ανάγκες.

Εσωτερικά, το σπίτι διαθέτει ένα μεγάλο καθιστικό, πρόκειται για έναν τεράστιο ενιαίο χώρο, όπου δίνεται έμφαση στη χαλάρωση και στην ψυχαγωγία των ενοίκων. 

Τέλος, το LISI περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση οχημάτων, δύο αντλίες θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας, αλλά και ένα ενδοδαπέδιο σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας.

 

Πηγή: www.buildnet.gr