Η Ηχομόνωση Αναγκαιότητα σε μια Σύγχρονη Κατοικία

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός
24/01/2018
Πράσινες Στέγες
24/01/2018
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός
24/01/2018
Πράσινες Στέγες
24/01/2018
Η Ηχομόνωση Αναγκαιότητα σε μια Σύγχρονη Κατοικία - Fibran Greece

Η Ηχομόνωση Αναγκαιότητα σε μια Σύγχρονη Κατοικία

 

Η ποιότητα ζωής μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την γαλήνη που διαπνέει την καθημερινότητα στους ιδιωτικούς χώρους της οικίας μας. Συχνά, η ηρεμία των ενοίκων διαταράσσεται από τον θόρυβο από διπλανά δωμάτια, ορόφους ή από πηγές εκτός της κατοικίας. Ειδικά στα κτίρια που δεν παρουσιάζουν τη σωστή ηχομόνωση.

Μία από τις σημαντικότερες αρετές του πλέον φυσικού μονωτικού υλικού, του πετροβάμβακα FIBRANgeo, του μοναδικού που παράγεται στη χώρα μας, είναι η εξαιρετική ηχομονωτική ικανότητά του, προσφέροντας γαλήνη στην κατοικία μας. Η εφαρμογή του πετροβάμβακα τόσο ανάμεσα σε γυψοσανίδες στα χωρίσματα των δωματίων, όσο και στα δάπεδα και στην οροφή εξασφαλίζει ησυχία… εντός των τειχών. Η ηχοαπορροφητική ικανότητα ενός χώρου εξαρτάται από την ηχοαπορρόφηση των επιφανειών του (τοίχοι, οροφές, δάπεδα). Όπως και από την ηχοαπορροφητική ικανότητα των αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτόν (έπιπλα, κουρτίνες, χαλιά, κτλ.).

Ηχομόνωση και Κατηγορίες Θορύβων

Οι θόρυβοι στο εσωτερικό ενός κτιρίου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχονται.

Μετάδοση του ήχου σε ένα κτίριο

Μετάδοση του ήχου σε ένα κτίριο

Η πρώτη κατηγορία είναι ο αερόφερτος ήχος. Προέρχεται από πηγές όπως ομιλία, μουσική, λειτουργία οικιακών συσκευών κτλ. και διαδίδεται μέσω του αέρα στον διπλανό χώρο. Είναι φανερό ότι ο αερόφερτος ήχος αποτελεί το κύριο πρόβλημα ηχομόνωσης μεταξύ γειτονικών χώρων κύρια του ίδιου ορόφου και κατά συνέπεια αφορά περισσότερο δομικά στοιχεία όπως τοίχοι, πόρτες, παράθυρα.

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει ο κτυπογενής (στερεόφερτος) ήχος. Αυτός προέρχεται από εφαρμογή κτυπημάτων (δυνάμεων) πάνω σε δομικά στοιχεία. Στην πράξη κτυπογενής ήχος προκαλείται από βηματισμό κατοίκων, μετακίνηση επίπλων, πτώση αντικειμένων στο δάπεδο κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές, το δομικό στοιχείο που δέχεται την διέγερση (συνήθως το πάτωμα) ταλαντώνεται και εκπέμπει αερόφερτο ήχο στους γειτονικούς χώρους. Ο κτυπογενής ήχος μεταφέρεται μέσω του σκελετού του κτιρίου σε μεγάλες αποστάσεις με μικρή απόσβεση. Συνεπώς ο έλεγχός του είναι σημαντικός για την ηχομόνωση.

Τα μέτρα ηχομόνωσης που παίρνονται διακρίνονται σε μέτρα ηχομόνωσης για αερόφερτο ήχο και μέτρα ηχομόνωσης για κτυπογενή. Μια αποτελεσματική ηχομόνωση πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό και των δύο κατηγοριών θορύβου. Στους εσωτερικούς θορύβους ενός κτιρίου περιλαμβάνονται και οι θόρυβοι διαφόρων εγκαταστάσεων όπως π.χ. ανελκυστήρες, εγκαταστάσεις θέρμανσης – ψύξης, υδραυλικά, αποχετεύσεις κλπ. Επομένως, θα πρέπει να λαμβάνονται ηχομονωτικά μέτρα και για τον περιορισμό του θορύβου των εγκαταστάσεων.

Κατασκευαστικές Λύσεις FIBRAN

Έχοντας καθορίσει τα απαιτούμενα ηχομονωτικά χαρακτηριστικά των κτιριακών στοιχείων επιλέγονται στη συνέχεια οι κατασκευαστικές λύσεις που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Η FIBRAN, μοναδική παραγωγός πετροβάμβακα στην Ελλάδα, παρέχει πληθώρα υλικών της κατηγορίας FIBRANgeo σε διάφορα πάχη. Συνιστούν αξιόπιστο συστατικό σε συνολικά συστήματα ηχομόνωσης & ηχοαπορρόφησης τόσο για χωρίσματα γυψοσανίδας, όσο και για δάπεδα και οροφές.

Η ηχομόνωση ως πρακτική στις κατασκευές είναι λιγότερο διαδεδομένη στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απευθυνθούμε στους ειδικούς, όπως είναι οι ακουστικοί, οι μηχανικοί με εμπειρία στην ηχομόνωση κατασκευών και βέβαια οι κατασκευαστές που διαθέτουν εμπειρία σε αντίστοιχες κατασκευές. Η FIBRAN βρίσκεται στην διάθεσή σας για να σας συμβουλέψει αναφορικά με τον βέλτιστο τρόπο κατασκευής ηχομονωτικών λύσεων για την κατοικία.