Η Ηχομόνωση Αναγκαιότητα σε μια Σύγχρονη Κατοικία
24/01/2018Θερμομόνωση Δώματος και Αντεστραμμένου Δώματος
24/01/2018Πράσινες Στέγες
Σε πολλές μητροπόλεις του κόσμου βλέπουμε να “φυτρώνουν” πανέμορφοι κήποι στους υψηλότερους ορόφους των κτηρίων δημιουργώντας έναν φυσικό πνεύμονα οξυγόνου στο αστικό περιβάλλον. Ολοένα και σε περισσότερες πόλεις της Ελλάδας βλέπουμε υψηλής αισθητικής πράσινες ταράτσες ή ταρατσόκηπους που κοσμούν το μουντό αστικό τοπίο της επικράτειας.
Oι «πράσινες στέγες» ή φυτεμένα δώματα κατηγοριοποιούνται διεθνώς σε δύο βασικές ομάδες:
- στον εκτατικού τύπου, όπου έχουμε συνολική κάλυψη επιφάνειας με πράσινο, είτε αυτό είναι φυτά εδαφοκάλυψης είτε χλοοτάπητας, με βάθος κατασκευής 10-15 εκατοστά και
- στον ημιεντατικού-εντατικού τύπου, όπου οι επιλογές διευρύνονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πόες, θάμνοι και δέντρα, αλλά και να κατασκευαστούν σημεία με νερό, πέργκολες, καθιστικά κλπ.
Tα οφέλη που προκύπτουν από τη δημιουργία μιας «πράσινης στέγης» είναι πολλά και αφορούν το κτήριο, τους κατοίκους του, αλλά και το περιβάλλον:
- Παρατείνει τη διάρκεια ζωής της υδατομόνωσης του κτηρίου καθώς την προστατεύει από την έκθεση σε ακραία καιρικά φαινόμενα
- Eνισχύει τη θερμομόνωση, εξοικονομώντας θερμικές απώλειες και μειώνοντας την ενεργειακή σπατάλη
- Περιορίζει, στις υψηλές βροχοπτώσεις, την απότομη απορροή των ομβρίων υδάτων. Tο αποτέλεσμα είναι ότι το 10-50% του νερού, αντί να καταλήξει στους υπονόμους, επιστρέφει στο φυσικό του κύκλο.
- Βελτιώνει την ηχομόνωση των χώρων
- Φιλτράρει και βελτιώνει τον αέρα της πόλης. Συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια και τη σκόνη και κάνει το μικροκλίμα στις πόλεις πιο υγιεινό.
- Aπορροφά, αντί να αντανακλά, το θόρυβο και την ηλιακή ακτινοβολία, αμβλύνοντας το φαινόμενο της λεγόμενης «αστικής νησίδας θερμότητας».
- Προσφέρει χώρο αναψυχής για τους κατοίκους του κτηρίου.
Η επιλογή συστήματος μόνωσης του φυτεμένου δώματος είναι κομβικής σημασίας καθώς συνδυάζει επιβαρυμένη χρήση, συχνή επισκεψιμότητα, μεγάλα βάρη και έκθεση σε καιρικά φαινόμενα. Η FIBRAN διαθέτει πλούσια εμπειρία στην εφαρμογή των προϊόντων της μέσω εξειδικευμένων συνεργατών της για ταρατσόκηπους σε όλη την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να απευθυνθεί ο ιδιοκτήτης, όχι μόνον σε γεωπόνο ή διακοσμητή εξωτερικών χώρων αλλά και σε μηχανικό που θα συμβουλέψει για τα θέματα στατικής επάρκειας, αποφυγής διαβρώσεων, αντιμετώπισης μηχανικών & χημικών καταπονήσεων, υγρομόνωσης κτλ.
Κατά το σχεδιασμό του φυτεμένου δώματος πρέπει:
- να υπολογιστούν τα φορτία της κατασκευής ή του κτιρίου,
- να σχεδιαστεί η κλίση της επιφάνειας για την απομάκρυνση του νερού από το επίπεδο της στεγανοποίησης,
- να σχεδιαστούν προσεκτικά οι ζώνες απορροής και οι υδρορροές,
- στην περίπτωση φυτεμένου δώματος εντατικού τύπου να σχεδιαστεί αυτόματο ή χειροκίνητο πότισμα,
- να λυθούν οι λεπτομέρειες στην περίμετρο της οροφής, του στηθαίου, των διαφόρων ανοιγμάτων στο δώμα,
- στην περίπτωση φυτών με βαθύτερες και πιο διεισδυτικές ρίζες να τοποθετείται πάνω στη στεγανοποίηση φράγμα ριζών (ειδική αντιριζική στεγανοποιητική μεμβράνη),
- στα μεγάλα ή συχνά επισκέψιμα δώματα να προβλέπονται κατάλληλοι διάδρομοι,
- να προσαρμόζονται ανάλογα τα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές με δυνατούς ανέμους ή στα ψηλά κτίρια,
- να ακολουθούνται οι κανονισμοί περί στηθαίων ασφαλείας στα βατά δώματα και στα δώματα για οχήματα.