εξοικονομώ

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ FIBRAN ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΥΣΙΑΝ

Η πανδημία σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους πρώτων υλών, των προβλημάτων στα κανάλια εφοδιασμού παγκοσμίως και ο περιορισμός της προσφοράς ενεργειακών πόρων έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στις τιμές της ενέργειας. Όλα τα μέσα θέρμανσης, κλιματισμού και ψύξης που χρησιμοποιούμε καταναλώνουν είτε πετρέλαιο και φυσικό αέριο (όπως οι λέβητες) είτε ηλεκτρικό ρεύμα (όπως τα κλιματιστικά και οι αντλίες θερμότητας).

Ο μοναδικός τρόπος για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος είναι να καταναλώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λιγότερη ενέργεια.
Αυτό απαιτεί:

  • αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά σε μια περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών με ακραία καιρικά φαινόμενα
  • βελτίωση της μονωτικής επάρκειας των κτιρίων ώστε να μη σπαταλούν οι καταναλωτές ανώφελα ενέργεια.

Το Πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για να βελτιώσουμε την ενεργειακή ταυτότητα των κτιρίων στη χώρα μας. Η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης αποτελεί την πιο σημαντική παρέμβαση καθώς αναβαθμίζει την όψη του κτιρίου, προσφέρει θερμική άνεση, αλλά κυρίως προσφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας σε σχέση με τις άλλες παρεμβάσεις μειώνοντας καθημερινά τα έξοδα για πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, ξύλα και άλλες πηγές θέρμανσης ή ψύξης.

Είναι σημαντικό η Εξοικονόμηση να μεταστραφεί σε Εξοικονόμηση Κατ’ Ουσίαν, δηλαδή να επικεντρωθούμε στην οριστική και βέλτιστη λύση του προβλήματος της ελλιπούς μόνωσης των κατοικιών. Η θερμομόνωση του κτιρίου είναι η πιο ουσιαστική επέμβαση, καθώς η αντικατάσταση λεβήτων, αντλιών θερμότητας, κουφωμάτων ή ηλιακών από μόνα τους δεν εξασφαλίζουν την ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων του σπιτιού.

Και η θερμομόνωση με πετροβάμβακα FIBRANgeo ή εξηλασμένη πολυστερίνη FIBRANxps της FIBRAN κάνει ακριβώς αυτό, μειώνει δηλαδή την ανάγκη πρόσθετης ενέργειας από τα ενεργοβόρα μέσα θέρμανσης αλλά και κλιματισμού των χώρων της οικίας μας σε όλες τις εποχές του χρόνου δημιουργώντας μια ενεργειακή ασπίδα στο κτίριο της κατοικίας και της επιχείρησης. Η κατάλληλη μόνωση είναι το κλειδί ώστε να έχουμε ισορροπημένες θερμοκρασιακές συνθήκες εντός του σπιτιού ανεξάρτητα από τις κλιματικές μεταβολές έξω από αυτό.

Αυτό που είναι θεμελιώδες και πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι η θερμομονωτική απόδοση σε ένα σύστημα θερμοπρόσοψης αποδίδεται πρωτίστως από το μονωτικό υλικό, και όχι από την κόλλα, το σοβά και το χρώμα.
Επιλέγουμε, λοιπόν, το σωστό μονωτικό υλικό με το σωστό πάχος, όχι μόνο για θερμομόνωση αλλά για να συνδυάσουμε ηχομόνωση, πυροπροστασία, θερμική άνεση ή ακόμη και να προστατεύουμε τις τοιχοποιίες από τις συνέπειες ενός σεισμού.

Όλοι όσοι έχουν λάβει Απόφαση Υπαγωγής από το Πρόγραμμα Εξοικονόμηση Kατ’ Οίκον 2021 ή από τον προηγούμενο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μπορούν να έχουν σύμμαχο την FIBRAN για την λήψη των βέλτιστων αποφάσεων για την κατοικία τους επιλέγοντας ανάμεσα στις κορυφαίες λύσεις θερμομόνωσης της FIBRAN, οι οποίες όχι μόνο ικανοποιούν αλλά και υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του Προγράμματος.

Από την έναρξη του Προγράμματος το 2010 μέχρι σήμερα, πλήθος ωφελούμενων εμπιστεύτηκε τα προϊόντα της FIBRAN για τη θερμομόνωση της κατοικίας τους, βελτίωσε τη θερμική άνεση του σπιτιού και εξοικονόμησε ενέργεια και χρήματα!

Η FIBRAN διαθέτει μια σειρά λύσεων θερμομόνωσης για το Πρόγραμμα που αφορούν:

Στον πυρήνα των λύσεων για τις παραπάνω εφαρμογές αποτελούν τα προϊόντα της FIBRAN, δηλ:

Πετροβάμβακας FIBRANgeo
Οι θερμομονωτικές πλάκες πετροβάμβακα FIBRANgeo
FIBRANxps-MAESTROM
Οι θερμομονωτικές πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης FIBRANxps

Τα παραπάνω υλικά παρέχουν εξαιρετική θερμομόνωση και συνεπώς μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας (έως 60%), ενώ ταυτόχρονα αποδίδουν πολλαπλάσια οφέλη στην κατοικία καθώς υπερτερούν και σε πυροπροστασία, ηχομόνωση, ανθεκτικότητα, αντισεισμικότητα κ.α.

Κορυφαία λύση για την εξωτερική θερμομόνωση είναι ο πετροβάμβακας FIBRANgeo. Δεν είναι τυχαία η δημοφιλία του σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης. Ο πετροβάμβακας, είναι το μοναδικό υλικό που σε ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης για το κέλυφος του κτιρίου αποδίδει πολλαπλά οφέλη:

  1. Θερμομόνωση, με υψηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας καθόλη τη διάρκεια ζωής της θερμοπρόσοψης λόγω αντοχής στο χρόνο
  2. Πυροπροστασία, το μοναδικό μονωτικό στην κατηγορία Α1 άκαυστο, με αντοχή έως 700 βαθμούς Κελσίου
  3. Ηχομόνωση και ηχοαπορρόφηση, όφελος έως 30% στην ηχομείωση περιορίζοντας σημαντικά το θόρυβο από αερόφερτο και κτυπογενή ήχο
  4. Πυκνότητα στη μάζα και διαστατική σταθερότητα, υψηλές μηχανικές αντοχές
  5. Διαπνοή, το μοναδικό μονωτικό υλικό που αναπνέει, χρησιμοποιείται και σε βιοκλιματικά κτίρια
  6. Χαμηλό Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα, ιδανικό για οικολογικές κατοικίες

Από την άλλη πλευρά, η εξηλασμένη πολυστερίνη FIBRANxps στο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης της FIBRAN είναι μια ενδεδειγμένη επιλογή μονωτικού υλικού για θερμομόνωση και βελτίωση της συμπεριφοράς του κτιρίου σε περίπτωση σεισμού καθώς επιφέρει μια αύξηση της φέρουσας ικανότητας της τοιχοποιίας πλήρωσης άνω του 40%. Επίσης η εξηλασμένη πολυτερίνη FIBRANxps παρέχει σε κάθε εφαρμογή εξαιρετική αντοχή στη συμπίεση και πρακτικά μηδενική απορρόφηση νερού.
Τα υπόλοιπα υλικά (πχ κόλλες, σοβάδες, υαλοπλέγματα, στεγανοποιητικά, επισκευαστικά, σφραγιστικά κλπ) που περιλαμβάνονται και ολοκληρώνουν τις λύσεις /συστήματα της FIBRAN παρέχουν:

  • Πολύ υψηλή μηχανική αντοχή για που παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία από χτυπήματα και διατρήσεις
  • Εξαιρετικά χαμηλή υδατοαπορρόφηση και προστασία από τη διάχυση υδρατμών
  • Αντισεισμική θωράκιση με αύξηση των αντοχών του τοίχου κατά 40%
  • Σταθερότερη ενεργειακή απόδοση σε βάθος 25ετίας