Η επίδραση του θερμομονωτικού υλικού της θερμοπρόσοψης στα λειτουργικά χαρακτηριστικά του κτιρίου
22/05/2023
7+1 συμβουλές για οικοδομικές εργασίες τους καλοκαιρινούς μήνες
11/07/2023
Η επίδραση του θερμομονωτικού υλικού της θερμοπρόσοψης στα λειτουργικά χαρακτηριστικά του κτιρίου
22/05/2023
7+1 συμβουλές για οικοδομικές εργασίες τους καλοκαιρινούς μήνες
11/07/2023

Στο επίκεντρο των σύγχρονων κατασκευών βρίσκονται τα συστήματα ξηράς δόμησης. Η FIBRAN είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες του κόσμου που, στα 9 εργοστάσια της σε Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Τσεχία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, παράγει όλα τα μονωτικά υλικά (εξηλασμένη και διογκωμένη πολυστερίνη και πετροβάμβακα) και προϊόντα ξηράς δόμησης. Μάλιστα, η FIBRAN SpA, θυγατρική του ελληνικού ομίλου παραγωγής μονωτικών υλικών FIBRAN, στην Ιταλία, παράγει προϊόντα γύψου ενισχυμένα με ίνες γύψου, στόκους και προϊόντα εξομάλυνσης, ενώ η Gessi Roccastrada που ανήκει στην FIBRAN SpA κατέχει στην ιδιοκτησία της τα πιο σημαντικά λατομεία φυσικού γύψου στη λεκάνη εξόρυξης της Roccastrada.

Το σύστημα TECNO αποτελεί την απάντηση της FIBRAN στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Είναι μια κατασκευαστική λύση που συνδυάζει το σεβασμό προς το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων με τις υψηλότερες τεχνικές επιδόσεις σε συστήματα ξηράς δόμησης. Οι τοιχοποιίες του συστήματος TECNO έχουν το χαρακτηριστικό του τέλειου λείου φινιρίσματος από γύψο, επομένως, πρόκειται για ένα σύστημα τοιχοποιιών που ισοδυναμεί με έναν κλασικό επιχρισμένο τοίχο. Η κατασκευή εγγυάται στην τοιχοποιία αξιόλογα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η δημιουργία τοιχοποιιών ακόμα και σε μεγάλα ύψη έως και 12 μέτρα, και με πιστοποίηση έως EI 240 στην έκθεση σε φωτιά που εκδίδεται από κοινοποιημένο εργαστήριο. Επιπρόσθετα ως κλασσικό σύστημα ξηράς δόμησης στο εσωτερικού του επιτρέπει την διέλευση καλωδίων και σωληνώσεων.

Σε αντίθεση με άλλα συστήματα ξηράς δόμησης, οι πλάκες FIBRANgyps TECNO πάχους 2,5 cm επιτρέπουν τη στερέωση βαρών με αντοχή έως και 70 kg/βίδα σε κάθετο εφελκυσμό και 130 kg/βίδα σε οριζόντιο εφελκυσμό, και μάλιστα με δυνατότητα τοποθέτησης των βιδών σε οποιοδήποτε σημείο της τοιχοποιίας και όχι στα σημεία όπου από πίσω βρίσκεται ο μεταλλικός σκελετός.
Μιλάμε λοιπόν για μια τοιχοποιία με στιβαρότητα παρόμοια με τις παραδοσιακές από τούβλα, αλλά και με όλα τα πλεονεκτήματα στα οποία έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, και το κυριότερο με πραγματικά χαμηλό κόστος.
Μάλιστα, το σύστημα FIBRANgyps TECNO φέρει σήμανση CE και πιστοποιητικά για την κατασκευή των συστημάτων (ETA), για την εκπομπή σωματιδίων VOC καθώς επίσης και πιστοποιήσεις για ηχομόνωση (TECNO acoustic insulation test), και για αντίσταση πυροπροστασίας (TECNO fire test) και τέλος EXAP για αντίσταση στη φωτιά σε τοίχους πάνω από 12 μέτρα.
Πιο συγκεκριμένα, το FIBRANgyps TECNO είναι 100% φυσικό προϊόν και κατηγορίας Α+ όσον αφορά τις εκπομπές VOC. Το σύστημα διαθέτει πιστοποίηση ETA για όλα τα στοιχεία του και έχει υποβληθεί επιτυχώς στις ακόλουθες δοκιμές: κρουστική αντοχή με σφαίρα 0,5 και 1 kg αντοχή σε έκκεντρα κατακόρυφα φορτία.
Καρδιά του συστήματος είναι οι πλάκες FIBRANgyps TECNO και FIBRANgyps TECNO H και είναι πλάκες άκαυστες, κατηγορίας αντίδρασης στη φωτιά A1. Οι πλάκες σε συνδυασμό και με τις κόλλες – επιχρίσματα FIBRANgyps FT3 και FIBRANgyps FT3 H που είναι αναγκαίες για την τοποθέτησή τους, οι οποίες κατατάσσονται σε κατηγορία αντίδρασης στη φωτιά A1.

Οι πλάκες είναι εύχρηστες και μεταφέρονται εύκολα ακόμη και από ένα μόνο άτομο. Το χαρακτηριστικό που καθιστά μοναδικό και ιδιαίτερο το σύστημα είναι το σχήμα των πλακών από ινοπλισμένο γύψο. Τα άκρα τους χαρακτηρίζονται από σύνδεση αρσενικού/θηλυκού και στις τέσσερις πλευρές.

 

Αυτό το μορφολογικό χαρακτηριστικό επιτρέπει:

  • την ελαχιστοποίηση του χρόνου τοποθέτησης (καθώς δεν απαιτείται οπλισμός του αρμού)
  • το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (απόλυτα ομαλή επιφάνεια)
  • την μεγαλύτερη αντοχή του τοιχώματος, της επένδυσης ή της ψευδοροφής

 

 

Συνοψίζοντας, το σύστημα FIBRANgyps TECNO παρουσιάζει 7 εξαιρετικά οφέλη όπως:

  1. Αντοχή στη φωτιά EI 120 τοίχου πάχους 12,5 cm
  2. Αντοχή στη φωτιά EI 180 με πετροβάμβακα FIBRANgeo B-060, πάχους 6 cm
  3. Δυνατότητα για υψηλό διαχωριστικό έως 12 μέτρα με ΕΙ 120
  4. Rw 57 dB για τοίχο πάχους 12,5 cm
  5. Παραλαβή υψηλών φορτίων
  6. Εφαρμογή σε όλες τις κατασκευές, από παραδοσιακά έως και ξύλινα σπίτια