FIBRANgyps TECNO: Το νέο σύστημα ξηράς δόμησης με EI 240 λεπτά!

Η επίδραση του θερμομονωτικού υλικού της θερμοπρόσοψης στα λειτουργικά χαρακτηριστικά του κτιρίου
22/05/2023
7+1 συμβουλές για οικοδομικές εργασίες τους καλοκαιρινούς μήνες
11/07/2023
Η επίδραση του θερμομονωτικού υλικού της θερμοπρόσοψης στα λειτουργικά χαρακτηριστικά του κτιρίου
22/05/2023
7+1 συμβουλές για οικοδομικές εργασίες τους καλοκαιρινούς μήνες
11/07/2023

Στο επίκεντρο των σύγχρονων κατασκευών βρίσκονται τα συστήματα ξηράς δόμησης. Η FIBRAN είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες του κόσμου που, στα 9 εργοστάσια της σε Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Τσεχία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, παράγει όλα τα μονωτικά υλικά (εξηλασμένη και διογκωμένη πολυστερίνη και πετροβάμβακα) και προϊόντα ξηράς δόμησης. Μάλιστα, η FIBRAN Spa, θυγατρική του ελληνικού ομίλου παραγωγής μονωτικών υλικών FIBRAN, στην Ιταλία, παράγει προϊόντα γύψου ενισχυμένα με ίνες γύψου, στόκους και προϊόντα εξομάλυνσης, ενώ η Gessi Roccastrada που ανήκει στην FIBRAN Spa κατέχει στην ιδιοκτησία της τα πιο σημαντικά λατομεία φυσικού γύψου στη λεκάνη εξόρυξης της Roccastrada.

Το εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων ξηράς δόμησης παρέχει αναβαθμισμένες επιλογές γυψοσανίδων και τσιμεντοσανίδων για εξωτερική και εσωτερική τοιχοποιία και υπόγεια τόσο σε οικιστικές κατασκευές αλλά και για ειδικών προδιαγραφών επαγγελματικές χρήσεις όπως νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, σχολεία, μονάδες παραγωγής.
Το σύστημα TECNO αποτελεί την απάντηση της FIBRAN στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Είναι μια κατασκευαστική λύση που συνδυάζει το σεβασμό προς το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων με τις υψηλότερες τεχνικές επιδόσεις σε συστήματα ξηράς δόμησης.
Οι τοιχοποιίες του συστήματος TECNO έχουν το χαρακτηριστικό του τέλειου λείου φινιρίσματος από γύψο, επομένως, πρόκειται για ένα σύστημα τοιχοποιιών που ισοδυναμεί με έναν κλασικό επιχρισμένο τοίχο. Η κατασκευή εγγυάται στην τοιχοποιία αξιόλογα χαρακτηριστικά ελαστικότητας, άρα και αντισεισμικότητα. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η δημιουργία τοιχοποιιών ακόμα και σε μεγάλα ύψη έως και 12 μέτρα με πιστοποίηση EI 120 στην φωτιά με έκθεση που εκδίδεται από κοινοποιημένο εργαστήριο. Επιπρόσθετα η κοιλότητα που δημιουργείται στο εσωτερικού του συστήματος επιτρέπει την διέλευση καλωδίων και σωληνώσεων .

Σε αντίθεση με άλλα συστήματα ξηράς δόμησης, οι πλάκες FIBRANgyps TECNO πάχους 2,5 cm επιτρέπουν τη στερέωση βαρών έως και 70 kg διάτμησης και 30 kg εφελκυστικών δυνάμεων σε οποιοδήποτε σημείο της τοιχοποιίας.
Μιλάμε λοιπόν για μια τοιχοποιία με τα ίδια χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές από τούβλα αλλά και με όλα τα πλεονεκτήματα στα οποία έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα. Είναι, συνεπώς, μια τοιχοποιία που παρεμβάλλεται μεταξύ των παραδοσιακών και άλλων συστημάτων οπτοπλινθοδομών με πραγματικά ανταγωνιστικό κόστος.
Μάλιστα, το σύστημα FIBRANgyps TECNO φέρει σήμανση CE και πιστοποιητικά για την κατασκευή των συστημάτων (ETA), για την εκπομπή σωματιδίων VOC καθώς επίσης και πειραματικές μετρήσεις για ηχομόνωση (TECNO acoustic insulation test), και για αντίσταση πυροπροστασίας (TECNO fire test) και τέλος EXAP για αντίσταση στη φωτιά σε τοίχους πάνω από 12 μέτρα.
Πιο συγκεκριμένα, το FIBRANgyps TECNO είναι 100% φυσικό προϊόν και κατηγορίας Α+ όσον αφορά τις εκπομπές VOC. Το σύστημα διαθέτει πιστοποίηση ETA για όλα τα στοιχεία του και έχει υποβληθεί επιτυχώς στις ακόλουθες δοκιμές: κρουστική αντοχή με σφαίρα 0,5 και 1 kg αντοχή σε έκκεντρα κατακόρυφα φορτία.
Οι πλάκες που αποτελούν το σύστημα είναι οι FIBRANgyps TECNO και FIBRANgyps TECNO H και είναι πλάκες άκαυστες, κατηγορίας αντίδρασης στη φωτιά A1. Οι πλάκες σε συνδυασμό και με τις κόλλες – επιχρίσματα FIBRANgyps FT3 και FIBRANgyps FT3 H που είναι αναγκαίες για την τοποθέτησή τους, κατατάσσουν το σύστημα στην κατηγορία A1. Μάλιστα, αναλόγως με την επιλεγμένη διαστρωμάτωση, οι πλάκες FIBRANgyps TECNO μπορούν να φτάσουν έως τις 4 ώρες αντοχής σε πυρκαγιά (EI 240).
Επίσης, οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια κατέδειξαν σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά την ακουστική απόδοση.

Επομένως, το σύστημα FIBRANgyps TECNO παρουσιάζει 8 εξαιρετικά οφέλη όπως:

  1. Αντίδραση στη φωτιά κατηγορίας Euroclass A1 (Άκαυστη)
  2. Αντοχή στη φωτιά EI 120 τοίχου πάχους 12,5 cm
  3. Αντοχή στη φωτιά EI 180 με πετροβάμβακα FIBRANgeo B-060, πάχους 6 cm.
  4. Υψηλό διαχωριστικό έως 12 μέτρα ΕΙ 120 EXAP
  5. Rw 57 dB για τοίχο πάχους 12,5 cm
  6. Φορτία με απλή στερέωση 60 kg (μερίδιο) και 30 kg (έλξη).
  7. Εφαρμογή σε όλες τις κατασκευές, από τα παραδοσιακά έως τα ξύλινα σπίτια.

Το σύστημα FIBRANgyps TECNO αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση αντί των παραδοσιακών κατασκευαστικών τεχνικών για τη μελέτη και την κατασκευή εσωτερικών χώρων. Για τη δημιουργία τοιχοποιιών, επενδύσεων και ψευδοροφών , τα μόνα απαιτούμενα υλικά είναι: πλάκες ινοπλισμένου γύψου FIBRANgyps TECNO ή/και FIBRANgyps TECNO H (ανθυγρές πλάκες), οδηγοί, αυτοκόλλητη ταινία μίας όψης, κόλλες – επιχρίσματα FIBRANgyps FT3 και FIBRANgyps FT3 H (ένα μόνο προϊόν που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα της κόλλας και την εργασιμότητα του τελικού επιχρίσματος).

 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η καρδιά του συστήματος είναι οι πλάκες FIBRANgyps TECNO, οι οποίες παράγονται στο εργοστάσιο της FIBRAN στην Ιταλία. Η πλάκα FIBRANgyps TECNO είναι πλάκα από ινοπλισμένο γύψο, με σύνδεσμο αρσενικού- θηλυκού στα περιμετρικά άκρα και σήμανση CE κατά το πρότυπο UNI EN 15283-2. Δεν εκπέμπει ρυπογόνες ουσίες και διαθέτει ταξινόμηση Α+ κατά το πρότυπο EN ISO 16000-09.

Οι κατασκευαστικές λύσεις με πλάκες FIBRANgyps TECNO και FIBRANgyps TECNO H είναι ιδανικές για κατασκευαστικές παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, σε χώρους με υψηλή προσέλευση, όπως σχολεία και εμπορικά κέντρα και όπου απαιτείται αισθητική ποιότητα, άνεση και υψηλές μηχανικές επιδόσεις. Οι πλάκες FIBRANgyps TECNO και FIBRANgyps TECNO H (μεγέθη 1200*600/700 και βάρος 20/21 kg ανά πλάκα) είναι εύχρηστες και μεταφέρονται εύκολα ακόμη και από ένα μόνο άτομο. Το χαρακτηριστικό που καθιστά μοναδικό και ιδιαίτερο το σύστημα είναι το σχήμα των πλακών από ινοπλισμένο γύψο. Τα άκρα τους χαρακτηρίζονται από σύνδεση αρσενικού/θηλυκού και στις τέσσερις πλευρές. Αυτό το μορφολογικό χαρακτηριστικό επιτρέπει:

  1. την ελαχιστοποίηση του χρόνου τοποθέτησης (καθώς δεν απαιτείται οπλισμός του αρμού)
  2. το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (απόλυτα ομαλή επιφάνεια)
  3. την μεγαλύτερη αντοχή του τοιχώματος, της επένδυσης ή της ψευδοροφής