Εξοικονομώ-Αυτονομώ ή Εξοικονομώ Κατ’ Ουσίαν;
17/08/2020
Πως να διαμορφώσετε μια καμάρα από υλικά ξηράς δόμησης
01/09/2020
Εξοικονομώ-Αυτονομώ ή Εξοικονομώ Κατ’ Ουσίαν;
17/08/2020
Πως να διαμορφώσετε μια καμάρα από υλικά ξηράς δόμησης
01/09/2020

FIBRANskin AQUASTOP

Στεγανοποίηση /Αποσυμπίεση / Διαπνοή

Η FIBRANskin AQUASTOP είναι μια μεμβράνη στεγανοποίησης, αποσύμπλεξης και ελεγχόμενης διαπνοής, κατάλληλη για ταράτσες, μπαλκόνια, μπάνια, spa, πισίνες, χώρους πλυντηρίων κ.α. Ανάλογα με το είδος της εφαρμογής, μπορεί να κολληθεί στο υπόστρωμα και να δεχθεί απαθείας τοποθέτηση πλακιδίων και επαλειφόμενων υλικών ή να αφεθεί ελεύθερη κολλώντας μόνο τις ενώσεις και τοποθετώντας ελεύθερα πλάκες πεζοδρομίου, κροκάλα, ξύλινο δάπεδο εξωτερικής χρήσης ακόμη και χώμα φύτευσης για την δημιουργία ταρατσόκηπων. Ειδικά κάτω από κεραμικά πλακίδια η FIBRANskin AQUASTOP έρχεται να δώσει μια 100% εγγυημένη λύση σε ένα σύνθετο πρόβλημα που απαιτεί την παράλληλη και αποτελεσματική επίλυση πολλών θεμάτων: της στεγανοποίησης, της συγκόλλησης, της βατότητας, της παραλαβής μικρομετακινήσεων και της εκτόνωσης του υγρομετρικού φορτίου.

Η φύση του προβλήματος

Η στεγανοποίηση κάτω από τα πλακάκια, σε δώματα, μπαλκόνια, μπάνια, πισίνες, κτλ., συχνά πραγματοποιείται πίσω από αυτά και πριν την τοποθέτηση τους με κόλλα πλακιδίων, με την εφαρμογή υγρών επαλείψεων πολυουρεθανικών, τσιμετοειδών δύο συστατικών, κ.α.
Τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει αυτή η εφαρμογή είναι ότι:

  • συχνά οι υγρές επαλείψεις αστοχούν καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα εργασίας του τεχνίτη και από τις καιρικές επιδράσεις κατά την εφαρμογή (κακή ανάμειξη με νερό ή διαλύτες, μικρή κατανάλωση, παραβίαση του χρόνου ζωής του υλικού στο δοχείο, παγοπληξία, βροχή, ηλιασμός, κ.α.),
  • οι τάσεις υγροθερμικών συστολών και διαστολών μεταφέρονται μεταξύ των στρώσεων προκαλώντας ρηγματώσεις και αποκολλήσεις λόγω ελαστομηχανικής ασυμβατότητας,
  • οι πιέσεις υδρατμών από το υπόστρωμα δημιουργούν επίσης έντονες τάσεις αποκολλήσεων.

Η λύση

Η τοποθέτηση της μεμβράνης FIBRANskin AQUASTOP προσφέρει μια τριπλή λειτουργία και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα για ένα συστήματος στεγανοποίησης, καθώς:

  • ως προκατασκευασμένη και πιστοποιημένη μεμβράνη κατηγορίας W1 (κατά EN 1928), εξασφαλίζει απόλυτη στεγανοποίηση, γιατί δεν επηρεάζεται από την ικανότητα του τεχνίτη να δημιουργήσει μια μεμβράνη επιτόπου στο έργο ή τις καιρικές επιδράσεις κατά την κατασκευή.
  • ανεξαρτητοποιεί και αποσυμπλέκει το υπόστρωμα από τα πλακίδια αποτρέποντας ρηγματώσεις και αποκολλήσεις πλακιδίων,
  • η χαμηλή αντίσταση στη διάχυση υδρατμών (Sd=6,85 m) επιτρέπει την ανεμπόδιστη και ομαλή ροή των υδρατμών χωρίς να δημιουργεί πιέσεις (τάση ατμών) που οδηγούν σε αποκολλήσεις.

Υλικά συστημάτων:

Πεδίο εφαρμογών:

Εφαρμογές στεγανοποίησης κάτω από πλακίδια συναντούμε σε ταράτσες, μπαλκόνια, μπάνια, ντουζιέρες, πισίνες, πλυντήρια αυτοκινήτων, πλενόμενα δάπεδα εργαστηρίων, βιομηχανιών κ.α.

Υπόστρωμα:

Η στεγανοποιητική μεμβράνη FIBRANskin AQUASTOP μπορεί να εφαρμοστεί σε πάσης φύσης υποστρώματα όπως, τσιμεντοκονία, σκυρόδεμα, υφιστάμενα κεραμικά πλακίδια, γυψοσανίδα, τσιμεντοσανίδα, ξύλο, μέταλλο, ακόμη και πάνω σε πλάκες εξηλασμένη πολυστερίνη FIBRANxps ETICS GF. Είναι αδιάφορο εάν τα υποστρώματα είναι ήδη ρηγματωμένα, αρκεί αυτά να είναι σταθερά κολλημένα στα δομικά στοιχεία, χωρίς σκόνες ή άλλους ρίπους που περιορίζουν την ικανότητα συγκόλλησης της μεμβράνης, και φυσικά, να μην δημιουργούν ανισοσταθμίες που θα εμποδίζουν την ομαλή τοποθέτηση των πλακιδίων που θα ακολουθήσει. Στην περίπτωση που επιθυμούμε να επιτύχουμε καλύτερες κλίσεις απορροής του νερού, ως υπόστρωμα μπορούν να κολληθούν κεκλιμένες πλάκες FIBRANxps INCLINE που δίνουν τη δυνατότητα διόρθωσης των κλίσεων. Η συγκόλληση FIBRANxps ETICS GF ή FIBRANxps INCLINE γίνεται με αφρό πολυουρεθάνης χαμηλής διόγκωσης CERESIT CT 84 EXPRESS με κατανάλωση περίπου 1 φιάλη 850 ml ανά 10 -14 m2.

Στάδια υλοποίησης:

Για όλες τις συγκολλήσεις των μεμβρανών στο υπόστρωμα χρησιμοποιείται κόλλα πλακιδίων CERESIT CM 25 η οποία εφαρμόζεται με οδοντωτή σπάτουλα σε κατανάλωση περίπου 2,5 Kg/m2. Οι συγκολλήσεις μεταξύ δύο φύλλων μεμβρανών γίνεται με επικάλυψη περίπου 10 cm εφαρμόζοντας μαστίχη CERESIT FT 101 σε κατανάλωση περίπου 6m / τεμάχιο 600 ml.
Πριν την τοποθέτηση της κυρίως μεμβράνης πραγματοποιείται η στεγανοποίηση των ασθενών σημείων, τα οποία κατά σειρά προτεραιότητας είναι οι τρίεδρες γωνίες, οι δίεδρες γωνίες και τα σιφώνια του δαπέδου. Για τις τρίεδρες γωνίες κόβουμε αρχικά τεμάχια διαστάσεων 20 x 20 cm, τα οποία στη συνέχεια και αυτά κόβονται, από το μέσο της μιας πλευράς τους ή την γωνία και σε μήκος 10 cm προς το κέντρο, προκειμένου διπλώνοντας τις κομμένες πλευρές να σχηματιστεί η τρίεδρη γωνία. Για τις δίεδρες γωνίες κόβουμε λωρίδες πλάτους 20 cm και μήκους όσο μήκος έχει η δίεδρη γωνία που επιθυμούμε να ενισχύσουμε. Για τα σιφώνια δαπέδου κόβουμε αρχικά τεμάχια διαστάσεων 40 x 40 cm, στα οποία εν συνεχεία, δημιουργούμε στο κέντρο τους οπή διάστασης όση και η διάσταση του σιφωνίου. Στη συνέχεια ακολουθεί η τοποθέτηση της κυρίως μεμβράνης.

Η συγκόλληση στην νωπή κόλλα πλακιδίων, πραγματοποιείται πιέζοντας με επίπεδη πλαστική σπάτουλα, από την επάνω πλευρά της μεμβράνης, προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρης επικόλληση σε όλη την επιφάνεια. Κατά παρόμοιο τρόπο, η συγκόλληση μεταξύ των μεμβρανών με τη μαστίχη, πραγματοποιείται με τη βοήθεια σπάτουλας, ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης συγκόλληση στο πλάτος των 10 cm του επανοτίσματος.

Την επόμενη κιόλας ημέρα μπορούν να τοποθετηθούν τα κεραμικά πλακίδια, επίσης με την κόλλα πλακιδίων CERESIT CM 25 σε κατανάλωση περίπου 2,5 Kg/m2. Μετά από 24 ώρες είναι εφικτή η αρμολόγηση στους αρμούς διαστολής δημιουργώντας ελεύθερες σε μικρο-μετακινήσεις επιφάνειες της τάξης των 16 m2 με μήκος πλευράς όχι πάνω από 6 m, χρησιμοποιώντας έγχρωμη μαστίχη σιλικόνης CERESIT CS 25, με κατανάλωση περίπου 11,2 m / τεμάχιο 280 ml. Τέλος την επόμενη ημέρα από την ελαστική σφράγιση, μπορεί να ακολουθήσει η αρμολόγηση των επιφανειών με αδιάβροχο τσιμεντοειδή αρμόστοκο CERESIT CE 40 Aqualastic σε κατανάλωση περίπου 380 g/m2 (ή εναλλακτικά π.χ. για πισίνες, χαμάμ κτλ. με εποξειδικό αρμόστοκο CERESIT CE 79 Ultrapox Color σε κατανάλωση περίπου 1,6 kg/m2).

Για έργα που η εφαρμογή περιορίζεται μόνο στο δάπεδο, όπως στα μπαλκόνια και τις ταράτσες, η μεμβράνη FIBRANskin AQUASTOP γυρίζει στα κατακόρυφα τμήματα στηθαίων και τοίχων κατά 10 cm και είτε σκεπάζεται με το σοβατεπί είτε από τις πλάκες θερμομόνωσης στη περίπτωση που συνδυάζεται με σύνθετο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης.

Τέλος για έργα που δεν ενδιαφέρει η τοποθέτηση πλακιδίων, αλλά μόνο η στεγανοποίηση (συμβατικά δώματα), μετά την επικόλληση της FIBRANskin AQUASTOP μπορεί απλά να βαφεί με κάποιο επαλειφόμενο στεγανοποιητικό βάσης νερού όπως π.χ. το σιλικονούχο CERESIT CP 30. Όπως και στην τοποθέτηση των κεραμικών πλακιδίων έτσι και στην περίπτωση βαφης αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα. Η μεμβράνη δεν πρέπει να μείνει εκτεθειμένη στη βροχή και στην ηλιακή ακτινοβολία.  Για συμβατικά δώματα σε υφιστάμενα κτίρια είναι δυνατή η συνδυαστική χρήση πλακών πετροβάμβακα FIBRANgeo BP 50 εξασφαλίζοντας συνεχή αφύγρανση του δομικού στοιχείου (σύστημα FIBRAN Ultra-Light).