Costa Navarino Residences - Panorama Villa
Άρθρο του μήνα: «Αειφόρος Σχεδιασμός και Ασφάλεια»
21/11/2018
Θερμομονωτικά υλικά
11/01/2019
Costa Navarino Residences - Panorama Villa
Άρθρο του μήνα: «Αειφόρος Σχεδιασμός και Ασφάλεια»
21/11/2018
Θερμομονωτικά υλικά
11/01/2019

Η Σπουδαιότητα της Θερμομόνωσης

 

Μεταξύ όλων των δυνατών παρεμβάσεων (οικοδομικής, ηλεκτρο-μηχανολογικών εφαρμογών και αυτοματισμού) για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, οι επεμβάσεις θερμομόνωσης των αδιαφανών δομικών στοιχείων είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας και αξίας, καθώς είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ένα ευρύτερο σύνολο πλεονεκτημάτων και σημαντικών λειτουργικών χαρακτηριστικών καθώς:

  • Η θερμομόνωση του κτιριακού περιβλήματος παρουσιάζει τον καλύτερο λόγο Δαπάνης προς Αξία (Money for Value), καθώς το κόστος των επεμβάσεων είναι χαμηλό με εξαιρετικά υψηλό αποτέλεσμα σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Ανάλογα του τύπου των θερμομονωτικών υλικών, οι επεμβάσεις θερμομόνωσης εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση, μπορούν να συμβάλλουν στην παράλληλη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σε επίπεδο πυροπροστασίας και ηχομόνωσης.
  • Με τη θερμομόνωση του κτιριακού περιβλήματος, παράλληλα με την μείωση του κόστους χρήσης για θέρμανση/ψύξη, βελτιώνεται η θερμική άνεση και το επίπεδο διαβίωσης και εργασίας εντός αυτών.
  • Η θερμομόνωση μειώνει την ένταση των περιβαλλοντικών επιδράσεων επί του κτιριακού περιβλήματος και συνεπώς αυξάνει τη διάρκεια ζωής, την ανθεκτικότητα συνολικά της κατασκευής, ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος συντήρησης.
  • Η επιλογή κατάλληλων υλικών είναι σε θέση να βελτιώσει την συμπεριφορά του κτιρίου σε περίπτωση σεισμού.
  • Οι μειωμένες απαιτήσεις θέρμανσης/ψύξης λόγω θερμομόνωσης έχουν ως αποτέλεσμα οικονομικότερες επιλογές σε επίπεδο διαστασιολόγησης και εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης/ψύξης.
  • Η θερμομόνωση, όπως και οι λοιπές τεχνολογίες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, συνδράμει στη προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα, αφού μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, ελαττώνεται αντίστοιχα και η ποσότητα των εκπεμπόμενων καυσαερίων προς την ατμόσφαιρα.

Συμπερασματικά, η παρέμβαση στη θερμομόνωση ενός κτιρίου αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στις υπόλοιπες παρεμβάσεις ενεργειακών εφαρμογών όπως στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας/ λέβητα φυσικού αερίου κ.α., ενώ ταυτόχρονα μπορεί με τη χρήση πετροβάμβακα να εξασφαλίσει όχι μόνον υψηλότερη ενεργειακή απόδοση αλλά και επαρκή πυροπροστασία, σημαντικά βελτιωμένη ηχομόνωση και θερμική άνεση για τους διαμένοντες στο κτίριο.