Αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Φθινόπωρο

1.097 αιτήσεις πήραν έγκριση για το Εξοικονομώ την α' εβδομάδα του Αυγούστου
11/08/2011
H FIBRAN στη BATIMAT 2011
26/08/2011
1.097 αιτήσεις πήραν έγκριση για το Εξοικονομώ την α' εβδομάδα του Αυγούστου
11/08/2011
H FIBRAN στη BATIMAT 2011
26/08/2011
 
Δύσκολος αναμένεται ο χειμώνας για πολλά νοικοκυριά, καθώς έρχονται νέα “χαράτσια” που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά.

Στα πέντε λεπτά το λίτρο υπολογίζεται η επιβάρυνση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πλαίσιο της σταδιακής εξίσωσης της τιμής του με αυτήν του πετρελαίου κίνησης.

Αν στις 15 Οκτωβρίου η σεζόν αρχίσει με τη λιανική τιμή του πετρελαίου να διαμορφώνεται στα επίπεδα όπου έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή 0,90 ευρώ το λίτρο, μαζί με την αύξηση του φόρου οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν 0,95 ευρώ το λίτρο για να γεμίσουν τις δεξαμενές στα σπίτια.

Έτσι, οικογένεια με μονοκατοικία που καταναλώνει για τη θέρμανση 2.000 λίτρα πετρέλαιο, από 1.800 ευρώ που πλήρωνε θα επιβαρυνθεί 100 ευρώ επιπλέον για να αγοράσει την ίδια ποσότητα.

Εκπρόσωποι της αγοράς καυσίμων πιστεύουν πως ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν ήδη από την περσινή χρονιά οικονομικό πρόβλημα. Πολλά είναι τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο συνολικό κόστος για τη θέρμανση, ενώ υπάρχουν πολλές οικογένειες που χρωστούν το κόστος θέρμανση της περσινής χρονιάς. Παρόλα αυτά η σταδιακή εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης βρίσκει σύμφωνους εκπροσώπους της αγοράς, καθώς πιστεύουν πως αυτή θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας.

Αυξήσεις και στο φυσικό αέριο
Αύξηση όμως θα υπάρξει και στην τιμή του φυσικού αερίου. Από την 1η Οκτωβρίου οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με αύξηση 5%, αφού καταργείται η έκπτωση 18% στην τιμή του φυσικού αερίου εξαιτίας της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Η τιμή του φυσικού αερίου θα ακολουθεί στο εξής τις διακυμάνσεις του κόστους βάσει του οποίου η Εταιρία Παροχής Αερίου θα το προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και ένα σταθερό περιθώριο κέρδους.

 

Πηγή: www.buildnet.gr