Ιδρύθηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου

Ριζική ανακαίνιση και ενεργειακό πιστοποιητικό
24/06/2012
15 Οκτωβρίου η εξίσωση τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης
26/07/2012
Ριζική ανακαίνιση και ενεργειακό πιστοποιητικό
24/06/2012
15 Οκτωβρίου η εξίσωση τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης
26/07/2012

 

Το πρότυπο του   (Passiv Haus), ένα πρότυπο που μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων στον Ελλαδικό χώρο, προωθεί στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Ελληνικό Ινστιτούτο (Ε.Ι.ΠΑ.Κ), που ιδρύθηκε πριν από μερικές μέρες στην Αθήνα.

Τα παθητικά κτίρια, μια ιδέα που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ευρώπη τη δεκαετία του 80, γνωρίζουν διεθνώς μια θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς στηρίζονται στο πιο άρτια τεκμηριωμένο κατασκευαστικό πρότυπο, ενώ ταυτόχρονα αποδεδειγμένα λειτουργούν. Η έρευνα αποδεικνύει πως τα παθητικά κτίρια προσφέρουν τη βέλτιστη εσωτερική ατμόσφαιρα διαβίωσης με το ελάχιστο κόστος χρήσης. Τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά, για τους χρήστες των κτιρίων, για την κατασκευαστική βιομηχανία, για το περιβάλλον.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο  θα υποστηρίξει όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της κατασκευής κτιρίων (αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους μηχανικούς, κατασκευαστές, εταιρείες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων), αλλά και το ευρύ κοινό, με πλούσια και αμερόληπτη πληροφόρηση για όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και υλοποίησης παθητικών κτιρίων. 

Στις άμεσες προτεραιότητες του  είναι:
– η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με αποκορύφωμα το 1ο ετήσιο συνέδριο για τα παθητικά κτίρια που θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου 2012 στην Αθήνα. 
– η ανάπτυξη σεμιναρίων για μηχανικούς που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το πρότυπο PassivHaus και να μάθουν τις βασικές αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης του.
– η συμβολή στην ενημέρωση και μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή παθητικών συστημάτων στην Ελλάδα. 
– η υποστήριξη κάθε προσπάθειας υλοποίησης νέου ή υφιστάμενου , σύμφωνα με το πρότυπο PassivHaus στον Ελλαδικό χώρο και η υποστήριξη της πιστοποίησης του.
– η συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η έμπρακτη συμβολή, μέσα από ποικίλες δράσεις, στην ανάπτυξη των νέων ευρωπαϊκών προτύπων κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία 31/2010.

Το Ε.Ι.ΠΑ.Κ. καλεί τους Έλληνες μηχανικούς, το σύνολο του κλάδου της οικοδομής, αλλά και το ευρύ κοινό να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, που μοναδικό σκοπό έχει να βελτιώσει θεαματικά την ενεργειακή συμπεριφορά αλλά και την περιβαλλοντική ποιότητα των ελληνικών κτιρίων, με όλα τα οφέλη που θα έχει για την ελληνική οικονομία, ειδικά στις σημερινές συνθήκες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προεγγράφονται στο www.eipak.org

Πηγή: www.skai.gr