Υπεροχή των ΣΣΕΘ με Πετροβάμβακα σε κάθε Κλιματολογική Συνθήκη
23/01/2020
Θερμομονωτικά υλικά και διαπνοή: O πνεύμονας του κτιρίου 
23/02/2020
Υπεροχή των ΣΣΕΘ με Πετροβάμβακα σε κάθε Κλιματολογική Συνθήκη
23/01/2020
Θερμομονωτικά υλικά και διαπνοή: O πνεύμονας του κτιρίου 
23/02/2020

Θερμογέφυρες

H παγίδα σε μια θερμομόνωση

Οι όψεις έχουν μερικά ιδιαίτερα απαιτητικά σημεία, που πρέπει τόσο να σχεδιάζονται, όσο και να κατασκευάζονται με τη γνώση και το μεράκι έμπειρου μηχανικού και τεχνίτη.

Οι θερμογέφυρες είναι τμήματα σημειακά ή γραμμικά του θερμικού περιβλήματος του κτηρίου που παρουσιάζουν αυξημένη διαρροή θερμότητας. Εμφανίζονται εξαιτίας της ογκοπλαστικής του κτηρίου, των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί και του τρόπου συναρμογής τους, καθώς και των ανοιγμάτων του περιβλήματος. Για την καλύτερη δυνατή ενεργειακή συμπεριφορά του κτηρίου, η μόνωσή τους πρέπει να προβλέπεται από τη φάση του σχεδιασμού και να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της ανέγερσης. Άλλωστε, οι εκ των υστέρων διορθώσεις τυχόν θερμικών διαρροών στο κτηριακό περίβλημα είναι δύσκολες, χρονοβόρες και οικονομικά ασύμφορες.

Οι θερμογέφυρες αποτελούν πολύ σημαντικό πρόβλημα της θερμικής θωράκισης του κτιρίου και μπορούν να προσαυξήσουν τις ενεργειακές απώλειες κατά 5%-30%

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος θερμομόνωσης του κτηριακού περιβλήματος για να περιορίσουμε τις θερμογέφυρες, τόσο σε νεόδμητη, όσο και σε υφιστάμενη κατασκευή, είναι η εφαρμογή Σύνθετου Συστήματος Εξωτερικής Θερμομόνωσης – ETICS. Κατά την εφαρμογή ETICS οι κτηριακές όψεις καλύπτονται με ενιαία στρώση θερμομονωτικού υλικού που επικαλύπτεται με πλήρως ελεγμένα και πιστοποιημένα συστήματα έτοιμων επιχρισμάτων ή άλλες κατάλληλες επενδύσεις.

Ο κατασκευαστής του Σύνθετου Συστήματος Εξωτερικής Θερμομόνωσης οφείλει να συνεργαστεί με τον κατασκευαστή της στέγης για να συνδέσει σωστά τη θερμομόνωση της τοιχοποιίας και του γείσου της επικλινούς στέγης ή του στηθαίου του δώματος, χωρίς θερμογέφυρες.

Επίσης, ιδιαίτερα ευαίσθητο και εκτεθειμένο σε θερμικές διαρροές — αλλά και υγρασία και κτυπήματα — τμήμα των όψεων είναι το σημείο επαφής του κτηρίου με το έδαφος. Ανεξάρτητα από τη χρήση πετροβάμβακα στις υπόλοιπες επιφάνειες της εξωτερικής τοιχοποιίας, στα σημεία αυτά, η θερμομόνωση πραγματοποιείται με χρήση εξηλασμένης πολυστερίνης FIBRANxps ETICS GF και επιδιώκεται η σύνδεσή της με τη θερμομόνωση του υπογείου.

Ευαίσθητα σημεία του κτιριακού περιβλήματος είναι:

  • Οι ακμές των πλακών και τα δοκάρια μεταξύ των ορόφων
  • Ο φέρων οργανισμός σκυροδέματος που δεν έχει μονωθεί ή στα σημεία συναρμογής του με τη δικέλυφη τοιχοποιία πλήρωσης,
  • Τα πρέκια οπλισμένου σκυροδέματος στα ανοίγματα της όψης,
  • Οι οριζόντιες και κάθετες αντισεισμικές ζώνες και οι κατασκευές σκελετών
  • Ο τοίχος γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες, οι ποδιές των παραθύρων, το κατώφλι στην κεντρική είσοδο ενός χώρου ή στις μπαλκονόπορτες,
  • Οι στοές, οι πυλωτές, οι κατασκευές ανοικτών γκαράζ και άλλων ανοικτών χώρων κάτω ή δίπλα από το κτήριο
  • Οι εξώστες (μπαλκόνια), τα στηθαία σε μπαλκόνια και σε δώματα,
  • Οι κατασκευές σκίασης στα σημεία στήριξής τους στον κεντρικό όγκο του κτηρίου,
  • Τα αμόνωτα εντοιχισμένα κουτιά Η/Μ εγκαταστάσεων