Δήμοσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, και Ελέγχου Κατασκευών»
28/07/2011Πτώση 25,3% στην οικοδομική δραστηριότητα
08/08/2011Η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής (51% ΔΕΠΑ, 49% ιδιώτες), που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής αερίου στο Λεκανοπέδιο, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το μέχρι σήμερα δόγμα της η τιμή του αερίου να είναι σταθερά 18% φθηνότερη από αυτή του πετρελαίου θέρμανσης, επικαλούμενη την επιβολή για πρώτη φορά φόρου στο συγκεκριμένο καύσιμο, όπως προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο.
Έτσι, από την 1η Οκτωβρίου καταργείται η έκπτωση 18% στην τιμή του αερίου, η οποία στο εξής θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις του κόστους, βάσει του οποίου η εταιρία το προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και ένα σταθερό περιθώριο κέρδους. Δηλαδή, αν το κόστος του αερίου αυξάνεται, θα αυξάνεται και η τιμή της ΕΠΑ ανεξάρτητα από τη σχέση της τιμής αυτής με εκείνη του πετρελαίου.
Αν, για παράδειγμα, ο νέος τρόπος τιμολόγησης εφαρμοζόταν αμέσως, με βάση το τωρινό κόστος προμήθειας αερίου και συνυπολογίζοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο συγκεκριμένο καύσιμο, οι καταναλωτές θα επιβαρύνονταν με αυξήσεις 5%: η τιμή στον οικιακό τομέα από τα 59 ευρώ/μεγαβατώρα θα αυξανόταν στα 62,1 ευρώ/ μεγαβατώρα.
Ανάλογα, λοιπόν, με την πορεία των διεθνών τιμών του αερίου τους προσεχείς μήνες, μπορεί τον Οκτώβριο τα τιμολόγια της ΕΠΑ να είναι αυξημένα ακόμη και άνω του 5%. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη διακύμανση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου, βάσει της οποίας αγοράζει η ΔΕΠΑ, παρακολουθεί τις τιμές του μαύρου χρυσού, με υστέρηση τριών μηνών.
Παρουσιάζοντας τη νέα πολιτική της εταιρίας, ο επικεφαλής της Χρ. Μπαλάσκας υποστήριξε ότι αν διατηρούνταν σταθερή η έκπτωση του 18% έναντι του πετρελαίου, τα νοικοκυριά θα επιβαρύνονταν έως το 2013 με μεγάλες αυξήσεις. Διότι ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από τα 60 ευρώ / χιλιόλιτρο φέτος στα 330 ευρώ / χιλιόλιτρο το 2013.
Για τους επαγγελματίες οι αυξήσεις θα ήταν μεγαλύτερες (της τάξης του 58%) και θα ίσχυαν άμεσα, από φέτος τον Οκτώβριο, καθώς ο νόμος προβλέπει εξίσωση των φόρων στο ντίζελ κίνησης με το θέρμανσης για επαγγελματική χρήση από τον προσεχή χειμώνα. Δηλαδή οι επαγγελματίες, για να θερμάνουν το χώρο της επιχείρησής τους, θα αγοράζουν πετρέλαιο προς 1,30 ευρώ / λίτρο.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν η νέα πολιτική της ΕΠΑ εφαρμοζόταν πέρυσι, η μέση εξοικονόμηση για τον καταναλωτή θα ήταν 16% αντί του 18% που προβλέπει το σημερινό σύστημα.
Εικ.1 Τι αλλάζει με τη νέα τιμολογιακή πολιτική. (Φωτογ. Τα Νέα)
Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις τιμές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της “ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε.”, Λεωνίδα Μπακούρα: “H δική μας τιμολογιακή πολιτική παραμένει η ίδια από το 2003 και θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια με τον ίδιο τρόπο”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τις σημερινές τιμές, το φυσικό αέριο είναι κατά 20% φτηνότερο στη Θεσσαλονίκη από το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ τον προηγούμενο χειμώνα υπήρξαν περίοδοι που ήταν και 25% φτηνότερο. Με τον επικείμενο ειδικό φόρο κατανάλωσης και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και την άνοδό του στο ύψος του 80% του πετρελαίου κίνησης, αυτή θα αυξηθεί σημαντικά. Συνεπώς, οι καταναλωτές που προτίμησαν για θέρμανση το φυσικό αέριο στην Αττική, όπου η τιμή του ήταν 18% χαμηλότερη του πετρελαίου και σε άμεση εξάρτηση με τη διακύμανσή του, θα καλούνταν να πληρώσουν υπερβολική αύξηση.
Επιβάρυνση 45 – 50 ευρώ
Ο μέσος Θεσσαλονικιός καταναλωτής σ' ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, πληρώνει ετησίως κατά μέσο όρο περίπου 525 ευρώ, βάσει των εκτιμήσεων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, από τον επόμενο Οκτώβριο οι καταναλωτές θα δουν αυξημένους λογαριασμούς σε όλη τη χώρα, λόγω της επιβάρυνσης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εξαιτίας των αποφάσεων του μεσοπρόθεσμου. Υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση ετησίως για ένα μέσο καταναλωτή θα ανέλθει στα 45 – 50 ευρώ.